Dieren

 

DiersoortD bessie
Kune Kune varken – zeug

Naam
Bessie

Sinds juni 2011 ben ik op de kinderboerderij. Ik eet graag groenten, fruit, vruchten, varkensbrokken en hooi.

Toelichting diersoort/ras:
Het Kune Kune varken komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en woonde bij de Maori's. Het is een ras wat zeer mensgericht is en gek op aandacht en aaien. Zij zijn dan ook enorm op hun plek op een kinderboerderij en begroeten de bezoekers met veel enthousiasme. Het varken is een alleseter en eet zowel plantaardig voedsel, zoals knollen, vruchten, groente en fruit als dierlijk voedsel. Drie keer per dag krijgen ze een emmer groenten te eten, en omdat ze dit binnen een korte tijd op hebben, hebben ze niet veel te doen. Binnenkort krijgt het varken een voerverrijking waarmee ze wat moet doen om haar voer te verdienen. Ze krijgt dan ook een flinke berg stro, zodat ze daar lekker in kan wroeten en kauwen en er een heerlijk bed van kan maken om haar vele dutjes te kunnen doen.

 


DiersoortD Luna
Nubische geit

Naam
Luna

Sinds september 2012 ben ik op de kinderboerderij. Ik eet graag groente, fruit, geitenbrokken en gras/hooi.

Luna is met haar aanstekelijke stemgeluid en haar atletische sprongen over hekken als er eten in de buurt is, een geit die leven in de brouwerij brengt op de kinderboerderij.

Toelichting diersoort/ras:
De Nubische geit is een opvallend, hoog benige geit met gebogen neusbeen en lange hangende oren. De beharing dient kort en fijn te zijn, maar alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan. Ze vallen op door hun markante uiterlijk, maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter. Deze geiten hebben behoefte aan regelmatig menselijk contact en vooral met kinderen kunnen zij een hechte band vormen.                 

De melk van deze geiten wordt zeer gewaardeerd in de kaasmakerij en is uitstekend geschikt om dikke smakelijke yoghurt te maken. Nubische geiten kunnen meerdere lammeren per worp krijgen, vaak komen drie- of vierlingen voor. Het is ook bekend dat dit een laatrijp ras is, waardoor de dieren meestal pas als zij wat ouder zijn (op vier- of vijfjarige leeftijd) volledig zijn uitgegroeid. Het komt dan ook voor dat geiten ouder dan tien jaar nog vruchtbaar zijn en melk produceren.

  


D MilouDiersoort

Veluws Heideschaap- ooien

Naam
Sasch

In 2018 ben ik geboren. Wij eten graag groente, fruit, schapenbrokken en gras/hooi.

Toelichting diersoort/ras:
De oorsprong van het Veluws Heideschaap ligt op de Veluwe (tussen Apeldoorn en Harderwijk en rond Ede en Barneveld) en in Utrecht, Noord-Brabant en Overijssel waar het werd gehouden in kudden van 70-100 ooien. In 1960 was het ras bijna uitgestorven; doordat er (onder meer op kinderboerderijen) gefokt is met raszuivere dieren zijn ze nu weer in grotere aantallen aanwezig.

Het Veluws Heideschaap is een groot, lang en hoogbenig schaap. De kop is onbewold en matglanzend behaard met vrij grote oren. De vacht is wit, langharig en vrij grof. Op kop en poten komen soms voskleurige vlekjes voor. De staart is lang en bewold. De rammen hebben vaak kleine, knopvormige horens, de ooien zijn ongehoornd. De ooi werpt 1 à 2 lammeren per jaar.

 


Diersoort
Cavia's

Naam
Sommige cavia's hebben een naam.

Wij zijn sinds een aantal jaar op de kinderboerderij en wonen in de caviastee. Wij zijn allemaal vrouwtjes en bij cavia's noem je dat zeugjes.

We eten graag caviabrokken, groenten, beperkt fruit, hooi en vitamine C.

Toelichting diersoort/ras:
De wilde cavia komt voor op open vlaktes in Zuid-Amerika. De dieren leven daar in groepen met een strenge rangorde en zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel en zijn daarbij vooral actief in de ochtend- en avondschemering. Later is de cavia gedomesticeerd en verder ontwikkeld tot het dier dat we nu als huisdier kennen.

Cavia's zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Cavia's zijn groepsdieren en hebben dus gezelschap nodig van andere cavia's, daarom zitten ze gezamenlijk in diverse hokken. Naast goede voeding is beweging goed voor hun gezondheid, zodoende kunnen ze dagelijks in de weide rondlopen. Naast goede voeding dient men tevens de kortharige cavia's één keer per week te borstelen en langharige cavia's dienen dagelijks voorzichting doorgekamd te worden om vuil en losse haren uit de vacht te halen. Tevens dienen de nagels van de cavia's regelmatig te worden geknipt.

 


Diersoort
Konijnenras: hangoren

Naam
Stamper (gecastreerde ram, wit/bruin), Charlotte (voedster, wildkleur), Jo (voedster, wit/rood) en Landa (voedster, beigekleurig)

Wij zijn sinds 2015 op de kinderboerderij en eten graag konijnenbrokken, groenten en hooi.

Toelichting diersoort/ras:
In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. Ze eten vooral in de avond en de ochtend, 's middags rusten ze en ze vinden het fijn om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.

Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen en is dus geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. Ze zijn snel en wendbaar. Een konijn kan gemiddeld zo'n acht tot tien jaar oud worden. Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen. Deze onderscheiden zich onder andere door vachtkleur, vachtlengte, bouw en formaat. Er bestaan konijnen met rechtopstaande oren maar ook met hangoren. Kleine rassen wegen ongeveer één tot anderhalve kilo. Vaak zijn de kleine konijnen wat feller en schrikachtiger dan hun grote soortgenoten.

Variatie van zoveel mogelijk groentes is belangrijk, voorbeelden van goede groentes om te geven zijn onder andere: andijvie, veldsla, broccoli,
venkel, wortelen, witlof en het loof van wortelen en radijzen.

 


Diersoort
Konijnenras: middenslag konijn

Naam
Libby (voedster, grijs) en Sammie (gecastreerde ram, wit grijs)  

Wij zijn in 2012 geboren op de kinderboerderij.

 

  

 


Diersoort
Konijnenras: Rex konijn 

Naam
Pip, Pippie en Hippie (alle drie voedsters)

Wij zijn sinds 2010 op de kinderboerderij en hebben een speciale vacht die heel lekker zacht is; het voelt net als fluweel; rex vacht. Wij wonen op het konijnenplein.

 

 


Diersoort
Konijnenras: middenslag konijn

Naam
Zusjes Plien en Bianca (beiden voedster, beigekleurig)

Wij zijn sinds 2002 op de kinderboerderij en wonen in een groep op het konijnenplein.

 

 


Diersoort
Vlaamse reuzen, familie Star Wars

Naam
Jar-Jar en Anakin (gecastreerde rammen)

Sinds 2013 zijn wij op de kinderboerderij. Wij eten graag konijnenbrokken, groenten en hooi.                                            

Toelichting diersoort/ras:
De Vaamse reus is een Belgisch konijnenras. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte en eenmaal volwassen weegt het dier van 6 tot 7,5 kg. De oren zijn minimaal 17 centimeter en maximaal 21 centimeter lang. Het mannetje is tamelijk goed van het vrouwtje te onderscheiden. Eenmaal volwassen (vanaf 6 maanden) kan het mannetje (de rammelaar) herkend worden aan de flinkt ontwikkelde kop. Het vrouwtje (de voedster) heeft een smallere kop en onder de kop soms een wam (een wam is een huidplooi, gevormd door vet). De Vlaamse reus is er in de kleuren konijn grijs, wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, chinchilla en haaskleur.

Variatie van zoveel mogelijk groentes is belangrijk, voorbeelden van goede groentes om te geven zijn onder andere andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, witlof en het loof van wortelen en radijzen.

 


Diersoort
Kippen: verschillende soorten en maten kippen, daarom zijn er ook verschillende maten eieren en zelfs de kleur verschilt per kippensoort.

Naam
De kippen op de kinderboerderij hebben geen naam.

Wij wonen in het Kakelhuis en lopen overdag graag rond in de grote ren. Wij eten graag kippenvoer, zaden, groenten en brood.                                                                                                                                                                

Toelichting diersoort/ras:
Kippen zijn echte scharrelaars en scharrelen van nature zelf hun kostje bij elkaar en rollen graag door het zand om hun verenkleed schoon te houden. Het ei leggen ze bij voorkeur in een nest en 's nachts gaan zij het liefst met andere kippen op stok. Het zijn gezelschapsdieren en leven het liefst in groepen met een duidelijke hierarchie, ook wel pikorde genoemd. Kippen drinken water en eten graag vast kippenvoer, dit bestaat uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. 

 


Diersoort
Kat

Naam
Poema

In 2009 ben ik geboren en woon sinds 2014 op de kinderboerderij. Ik eet graag harde en zachte brokken.

Toelichting diersoort/ras:
Over de hele wereld tref je katten aan, groot klein, wild en tam. De eerste katten verschenen miljoenen jaren geleden, maar men weet niet precies wanneer de huiskat verscheen. Zeker is dat de oorsprong van de huiskat in een mengeling van diverse
soorten wilde katten ligt. Er zijn katers (mannetjes) en poezen (vrouwtjes). Poema is een kater en het ras is Europees korthaar.

De Europees korthaar is intelligent, speels en vriendelijk aanhankelijk. Ze zijn middelgroot tot groot, stevig en gespierd en deze katten hebben vele kleuren en patronen. Poema heeft geen patroon en is helemaal zwart. Een volwassen kat eet tweemaal daags, 's morgens en 's avonds. Poema krijgt eerst blikvoer en daarna harde brokken. 

 


Diersoort Muizen
Muizen

Naam
Onze muizen hebben geen naam.

Wij noemen ze tamme kleurmuizen omdat ze door mensen gefokt worden, waarbij sterk gelet wordt op de verschillende kleuren. Wij eten eigenlijk alles, maar hebben de voorkeur voor plantaardig voedsel, maar ook insecten staan op het menu. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wij niet dol op kaas. Men moet ons juist met zoete lekkernijen in de val lokken, maar meestal eten we droogvoer.

Toelichting diersoort/ras:
Muizen vind je over de gehele wereld, in de steden, in het bos en in huis. Muizen leven al heel erg lang in de buurt van mensen, de bekendste muis is dan ook de "huismuis", dit is een wilde muis. Muizen worden ongeveer 4,5 tot 12,5 cm groot en dan komt daar nog een staart van 3 tot 11 cm bij. Ze wegen tussen de 12 en 35 gram. De vacht van de muis kan zacht, ruw of zelfs stekelig zijn en ook de kleuren variëren behoorlijk. Vooral door het fokken krijgen we een rijkheid aan kleuren en de staart lijkt zo op het eerste gezicht onbehaard, maar hij is met fijne haartjes bedekt en heeft goed zichtbare ringen.

Zolang muizen gezond zijn, zijn ze uiterst vruchtbaar. Zes tot acht keer per jaar kunnen wijfjes jongen krijgen. Bij de geboorte zijn de jongen naakt, blind en doof en ze wegen minder dan één gram. Anderhalve week later heeft zich al een beetje donshaar gevormd, maar pas na 15 dagen gaan de ogen open en na drie weken hebben ze geen moedermelk meer nodig. Het gewicht is dan gegroeid tot zo'n 6 gram. Een muis wordt niet zo oud, ze leven gemiddeld 1 à 1,5 jaar.

 


 

DiersoortD hamster1
Hamster

Naam
Onze hamsters hebben geen naam.

Wij zijn echte alles eters, maar eten ook fruit en groente en voor het onderhoud van onze tanden eten we het liefst voedsel waar we op moeten knagen. Als er voedsel in overvloed is, leggen we een voorraad aan voor slechte tijden, bijvoorbeeld voor de winter. Daarnaast hebben we ook vers water nodig.

Toelichting diersoort/ras:
Hamsters zijn kleine knaagdieren die weinig ruimte in beslag nemen. Ze hebben veel beweging nodig, dus wat speelgoed en/of takjes in de kooi waarop ze kunnen knagen is goed voor ze. De bodem kan het beste met zaagsel bedekt worden, zodat de hamsters hier tussen kunnen kruipen.

Een hamster kan van jongs af aan tam gemaakt worden en aan jouw geur gewend raken, waardoor je ook vermijd dat ze willen gaan bijten en ook niet altijd in vrees leven. Hamsters kunnen goed om gaan met kinderen. Let er wel op als kinderen ze willen oppakken, ze zijn geen speelgoed. Hamsters worden niet graag hoog opgetild, ze kunnen zo ook uit je hand springen. Een hamster leeft circa 2 tot 3 jaar.

 


DiersoortAxolot
Axolotl

Naam
Onze Axolotl heeft geen naam

De axolotl leeft alleen in delen van Mexico in diepe meren en blijft altijd in het water. Het leefgebied van de axolotl was vroeger veel groter, maar de salamander is uit grote delen van zijn oorspronkelijke gebied verdwenen.

Toelichting diersoort/ras:
Axolotls zijn één van de grootste salamandersoorten en kunnen wel 30 centimeter lang worden, inclusief de staart. Een axolotl heeft een sterk visachtig lichaam met een brede kop, een grote mond en hele kleine zwarte oogjes, die meestal zwart zijn. Ze hebben geen oogleden, dus ze kunnen hun ogen niet dichtdoen. En aan beide zijden hebben ze een afgeplatte staart. Het lichaam kan van bruin tot grijs kleur zijn, maar de exemplaren in gevangenschap worden gehouden zijn wit. Een kenmerk van de axolotl zijn de opvallende roodgekleurde kieuwen. Soms bijten axolotls elkaars kiewen af en die groeien dan opnieuw weer aan. Dit gebeurt ook met andere lichaamsdelen, zoals de poten. Tussen de mannetjes en de vrouwtjes zijn er bijna geen verschillen.

Onze axolotls eten 1 à 2 keer per week een stukje vlees of regenworm.

 


DiersoortVogel
Vogels

Naam
Onze vogels hebben geen naam.

De volière op de kinderboerderij bestaat uit vijf aparte delen met verschillende soorten vogels. In de volières hangen zitstokken en er staan of hangen voeder- en drinkbakjes.

Toelichting diersoort/ras:
In de volière verblijven diverse soorten vogels, waaronder grasparkieten, valkparkieten, duiven, zebravinken, kanaries en de agapornis. Deze vogels eten de gehele dag door, zodoende moeten de vogels gedurende de dag over voldoende voer beschikken. Daarnaast dient er voldoende vers drinkwater beschikbaar te zijn.

In sommige volières verblijven kleinere kippen soorten: zijdehoen en seramakippen.

 


Diersoort
Hangbuikzwijntjes

Naam
Woezel en Pip

Sinds juli 2021 zijn wij op de kinderboerderij. Wij eten graag groenten, fruit, vruchten, varkensbrokken en hooi.

Toelichting diersoort/ras:
Het hangbuikzwijn (soms ook hangbuikvarken of minivarken) is een varkensras dat in Vietnam en China vaak voorkomt. Het is een klein varken met een gedrongen kop en kleine spitse oren. Meestal is de rug licht doorgezakt. En het varken heeft een hangbuik die vaak de grond raakt (vandaar ook de naam) doordat de poten tamelijk kort zijn en de huid is dik en vaak geplooid. Ze zijn er in de kleuren zwart, wit, grijs of een combinatie van deze kleuren.  De mannetjes hebben op hun hoofd en een deel van hun rug een kam van langere haren, de borstels genoemd. Het hangbuikzwijntje wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog en bereikt een gewicht van ongeveer 65 kilo. Vanwege de vriendelijke en rustige aard zijn het graag geziene bewoners op kinderboerderijen.

 


Diersoort
Kruising Nubische- en dwerggeit

Naam                                                                                                                                                                       
Ricky

Ricky is op 3 juli 2017 geboren op de kinderboerderij. Haar moeder Lieke heeft stiekem de Nubische bok naar zich toe gelokt,
hieruit zijn 3 lammetjes geboren. Ricky is bijgevoerd met de fles, daardoor is ze erg mak geworden en hebben we haar gehouden.
Ze eet graag groente, fruit, geitenbrokken en gras/hooi. 

Toelichting diersoort/ras:
Ricky is een kruising van een Nubische- en een dwerggeit.  

De dwerggeit is een geitenras dat van oorsprong uit Midden- en West-Afrika komt. Het gaat om een dwergvorm met korte poten, gedrongen romp en dikke buik.
Bij de Nubische geit wordt de kop hoog gedragen op een lange slanke nek zonder belletjes of sik. De lange, brede, hangende oren reiken tot voorbij de lippen. Oorlengtes variëren en die kunnen langer dan dertig centimeter worden. De geit heeft een wat steile schouderplaatsing en een hoge schoft. De middenhand is wigvormig. De benen zijn iets langer dan de diepte van de borst. De beharing is kort, fijn en glanzend. Alle kleurschakeringen zijn mogelijk.

 


Diersoort
Duiven

Naam

De duiven op de kinderboerderij hebben geen naam. De duiven wonen in de duiventil (vooraan op de kinderboerderij) en er verblijven een aantal duiven bij de kippen. De duiven krijgen duivenvoer.

Toelichting diersoort/ras:
Duiven vormen een familie van meestal middelgrote, compact gebouwde vogels met volle, ronde borst en kleine kop. Ze hebben een snelle, meestal rechtlijnige vlucht. Het mannetje heet doffer en het vrouwtje wordt duivin of gewoon duif genoemd. In Nederland komen de stadsduif, de Turkse tortel en de houtduif voor. In België en Nederland komt een aantal duivensoorten voor, waarvan sommigen zich sterk aan de mens hebben aangepast.logo

Openingstijden

LET OP! 8-30 juni 2024 gewijzigde openingstijden i.v.m. afwezigheid van de beheerder. We zijn open op woensdag- en zondagmiddag van 14 - 17 uur. Jammer dat je de dieren nu alleen woensdag- en zondagmiddag gedag kan zeggen; een grote poule vrijwilligers kan dit oplossen. Geef je op voor een vrijblijvend gesprek!
info@kinderboerderijcanton.nl
 

Hier vind je ons

Piet Heinlaan 13
3742 AN Baarn
tel. 035 5422738
info@kinderboerderijcanton.nl
Routeplanner

Sponsoren

  
Art wecycle partner

LOGO Speeldoos klein

 

Vrijwilligers gezocht

We zoeken weekendhulpen en mensen die willen meehelpen bij de activiteiten. 
Lees meer...

ANBI statusWord 'Vriend van...'

Een vriend sponsort de kinderboerderij! Op deze manier kunnen wij leuke activiteiten blijven organiseren, de dieren verzorgen en de boerderij goed onderhouden.

Gezocht sponsors voor hekwerk

  • Welk deel sponsor jij?
  • Help je mee om onze boerderij nog mooier te maken? 
Back to Top