Dieren

 

DiersoortD bessie
Kune Kune varken – zeug

Naam
Bessie

Sinds juni 2011 ben ik op de kinderboerderij. Ik eet graag groenten, fruit, vruchten, varkensbrokken en hooi.

Toelichting diersoort/ras:
Het Kune Kune varken komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en woonde bij de Maori's. Het is een ras wat zeer mensgericht is en gek op aandacht en aaien. Zij zijn dan ook enorm op hun plek op een kinderboerderij en begroeten de bezoekers met veel enthousiasme. Het varken is een alleseter en eet zowel plantaardig voedsel, zoals knollen, vruchten, groente en fruit als dierlijk voedsel. Drie keer per dag krijgen ze een emmer groentente eten, en omdat ze dit binnen een korte tijd op hebben, hebben ze niet veel te doen. Binnenkort krijgen de varkens een voerverrijking waarmee ze wat moeten doen om hun voer te verdienen. Ze krijgen dan ook een flinke berg stro, zodat ze daar lekker in kunnen wroeten en kauwen, en er een heerlijk bed van kunnen maken om hun vele dutjes te kunnen doen.


DiersoortD Luna
Nubische geit

Naam
Luna

Sinds september 2012 ben ik op de kinderboerderij. Ik eet graag groente, fruit, geitenbrokken en gras/hooi.

Luna is met haar aanstekelijke stemgeluid en haar atletische sprongen over hekken als er eten in de buurt is, een geit die leven in de brouwerij brengt op de kinderboerderij.

Toelichting diersoort/ras:
De Nubische geit is een opvallend, hoog benige geit met gebogen neusbeen en lange hangende oren. De beharing dient kort en fijn te zijn, maar alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan. Ze vallen op door hun markante uiterlijk, maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter. Deze geiten hebben behoefte aan regelmatig menselijk contact en vooral met kinderen kunnen zij een hechte band vormen.                 

De melk van deze geiten wordt zeer gewaardeerd in de kaasmakerij en is uitstekend geschikt om dikke smakelijke yoghurt te maken. Nubische geiten kunnen meerder lammeren per worp krijgen, vaak komen drie- of vierlingen voor. Het is ook bekend dat dit een laatrijp ras is, waardoor de dieren meestal pas als zij wat ouder zijn (op vier- of vijfjarige leeftijd) volledig zijn uitgegroeid. Het komt dan ook voor dat geiten ouder dan tien jaar nog vruchtbaar zijn en melk produceren.

 


D Lieke

Diersoort
Dwerggeit

Naam
Lieke

Sinds 2006 ben ik op de boerderij en ik eet graag groente, fruit, geitenbrokken en gras/hooi.

Toelichting diersoort/ras:
De dwerggeit is afkomstig uit Afrika en is een kleine geit met een maximale schofthoogte van 55 à 60 centimeter. Bij dwerggeiten komen we alle kleuren tegen. Onze geit Lieke heeft een wildkleur, net als haar dochter Mindy. Olijfje, de moeder van Lieke, die vroeger op de kinderboerderij rond liep, had een zwart/wit tekening. Elegantie staat hoog aangeschreven. Dwerggeiten hebben altijd horens en de vacht is kort. Deze geit is geschikt als speelkameraadje voor kinderen en wordt naast show geit uitsluitend voor de hobby gehouden. De gemiddelde worpgrootte is 2 à 3 lammeren.

 


D Milou

Diersoort
Veluws Heideschaap- ooien

Naam
Mila

Op 17 mei 2013 ben ik op de kinderboerderij geboren. Wij eten graag groente, fruit, schapenbrokken en gras/hooi.

Toelichting diersoort/ras:
De oorsprong van het Veluws Heideschaap ligt op de Veluwe (tussen Apeldoorn en Harderwijk en rond Ede en Barneveld) en in Utrecht, Noord-Brabant en Overijssel waar het werd gehouden in kudden van 70-100 ooien. In 1960 was het ras bijna uitgestorven; doordat er (onder meer op kinderboerderijen) gefokt is met raszuivere dieren zijn ze nu weer in grotere aantallen aanwezig.

Het Veluws Heideschaap is een groot, lang en hoogbenig schaap. De kop is onbewold en matglanzend behaard met vrij grote oren. De vacht is wit, langharig en vrij grof. Op kop en poten komen soms voskleurige vlekjes voor. De staart is lang en bewold. De rammen hebben vaak kleine, knopvormige horens, de ooien zijn ongehoornd. De ooi werpt 1 à 2 lammeren per jaar.

 


 

Diersoort
Cavia's

Naam
Sommige cavia's hebben een naam.

Wij zijn sinds een aantal jaar op de kinderboerderij en wonen in de caviastee. Wij zijn allemaal vrouwtjes en bij cavia's noem je dat zeugjes.

We eten graag caviabrokken, groenten, beperkt fruit, hooi en vitamine C.

Toelichting diersoort/ras:
De wilde cavia komt voor op open vlaktes in Zuid-Amerika. De dieren leven daar in groepen met een strenge rangorde en zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel en zijn daarbij vooral actief in de ochtend- en avondschemering. Later is de cavia gedomesticeerd en verder ontwikkeld tot het dier dat we nu als huisdier kennen.

Cavia's zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Cavia's zijn groepsdieren en hebben dus gezelschap nodig van andere cavia's, daarom zitten ze gezamenlijk in diverse hokken. Naast goede voeding is beweging goed voor hun gezondheid, zodoende kunnen ze dagelijks in de weide rondlopen. Naast goede voeding dient men tevens de kortharige cavia's één keer per week te borstelen en langharige cavia's dienen dagelijks voorzichting doorgekamd te worden om vuil en losse haren uit de vacht te halen. Tevens dienen de nagels van de cavia's regelmatig te worden geknipt.

 


Diersoort
Konijnenras: hangoren

Naam
Stamper (gecastreerde ram, wit/bruin), Charlotte (voedster, wildkleur), Jo (voedster, wit/rood) en Landa (voedster, beigekleurig)

Wij zijn sinds 2015 op de kinderboerderij en eten graag konijnenbrokken, groenten en hooi.

Toelichting diersoort/ras:
In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. Ze eten vooral in de avond en de ochtend,  's middags rusten ze en ze vinden het fijn om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.

Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen en is dus geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. Ze zijn snel en wendbaar. Een konijn kan gemiddeld zo'n acht tot tien jaar oud worden. Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen. Deze onderscheiden zich onder andere door vachtkleur, vachtlengte, bouw en formaat. Er bestaan konijnen met rechtopstaande oren maar ook met hangoren. Kleine rassen wegen ongeveer één tot anderhalve kilo. Vaak zijn de kleine konijnen wat feller en schrikachtiger dan hun grote soortgenoten.

Variate van zoveel mogelijk groentes is belangrijk, voorbeelden van goede groentes om te geven zijn onder andere: andijvie, veldsla, broccoli,
venkel, wortelen, witlof en het loof van wortelen en radijzen.

 


Diersoort
Konijnenras: middenslag konijn

Naam
Libby (voedster, grijs) en Sammie (gecastreerde ram, wit grijs)  

Wij zijn in 2012 geboren op de kinderboerderij.

 

  

 


Diersoort
Konijnenras: Rex konijn 

Naam
Pip, Pippie en Hippie (alle drie voedsters)

Wij zijn sinds 2010 op de kinderboerderij en hebben een speciale vacht die heel lekker zacht is; het voelt net als fluweel; rex vacht. Wij wonen op het konijnenplein.

 

 


Diersoort
Konijnenras: middenslag konijn

Naam
Zusjes Plien en Bianca (beiden voedster, beigekleurig)

Wij zijn sinds 2002 op de kinderboerderij en wonen in een groep op het konijnenplein.

 

 


Diersoort
Vlaamse reuzen, familie Star Wars

Naam
Jar-Jar en Anakin (gecastreerde rammen)

Sinds 2013 zijn wij op de kinderboerderij. Wij eten graag konijnenbrokken, groenten en hooi.                                            

Toelichting diersoort/ras:
De Vaamse reus is een Belgisch konijnenras. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte en eenmaal volwassen weegt het dier van 6 tot 7,5 kg. De oren zijn minimaal 17 centimeter en maximaal 21 centimeter lang. Het mannetje is tamelijk goed van het vrouwtje te onderscheiden. Eenmaal volwassen (vanaf 6 maanden) kan het mannetje (de rammelaar) herkend worden aan de flinkt ontwikkelde kop. Het vrouwtje (de voedster) heeft een smallere kop en onder de kop soms een wam (een wam is een huidplooi, gevormd door vet). De Vlaamse reus is er in de kleuren konijn grijs, wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, chinchilla en haaskleur.

Variatie van zoveel mogelijk groentes is belangrijk, voorbeelden van goede groentes om te geven zijn onder andere andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, witlof en het loof van wortelen en radijzen.

 


Diersoort
Kippen: verschillende soorten en maten kippen, daarom zijn er ook verschillende maten eieren en zelfs de kleur verschilt per kippensoort.

Naam
De kippen op de kinderboerderij hebben geen naam.

Wij wonen in het Kakelhuis en lopen overdag graag rond in de grote ren. Wij eten graag kippenvoer, zaden, groenten en brood.                                                                                                                                                                

Toelichting diersoort/ras:
Kippen zijn echte scharrelaars en scharrelen van nature zelf hun kostje bij elkaar en rollen graag door het zand om hun verenkleed schoon te houden. Het ei leggen ze bij voorkeur in een nest en 's nachts gaan zij het liefst met andere kippen op stok. Het zijn gezelschapsdieren en leven het liefst in groepen met een duidelijke hierarchie, ook wel pikorde genoemd. Kippen drinken water en eten graag vast kippenvoer, dit bestaat uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten.

 


Diersoort
Kat

Naam
Poema

In 2009 ben ik geboren en woon sinds 2014 op de kinderboerderij. Ik eet graag harde en zachte brokken.

Toelichting diersoort/ras:
Over de hele wereld tref je katten aan, groot klein, wild en tam. De eerste katten verschenen miljoenen jaren geleden, maar men weet niet precies wanneer de huiskat verscheen. Zeker is dat de oorsprong van de huiskat in een mengeling van diverse
soorten wilde katten ligt. Er zijn katers (mannetjes) en poezen (vrouwtjes). Poema is een kater en het ras is Europees korthaar.

De Europees korthaar is intelligent, speels en vriendelijk aanhankelijk. Ze zijn middelgroot tot groot, stevig en gespierd en deze katten hebben vele kleuren en patronen. Poema heeft geen patroon en is helemaal zwart. Een volwassen kat eet tweemaal daags, 's morgens en 's avonds. Poema krijgt eerst blikvoer en daarna harde brokken.

 

 

 

 

 

Sponsoren


 Sponsor FvdBerg

Art wecycle partner

Logo vjr def uitgesneden
Huur De Deel voor een kinder feestje, vergadering of een gezellig samenzijn.

Openingstijden

In de zomerperiode van                      25 maart t/m 27 oktober zijn wij van dinsdag t/m zondag geopend van 13.30 - 17.00 uur.
Op maandag zijn wij gesloten.

Peuter-openingstijden

Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 - 12.00 uur speciaal voor (groot)ouders met kinderen tot 4 jaar.

Entree is gratis. Honden zijn welkom, mits aangelijnd!

Hier vind je ons

Piet Heinlaan 13
3742 AN Baarn
tel. 035 5422738
info@kinderboerderijcanton.nl
Routeplanner

Word 'Vriend van...'

Een vriend sponsort de kinderboerderij! Op deze manier kunnen wij leuke activiteiten blijven organiseren, de dieren verzorgen en de boerderij goed onderhouden.

Gezocht sponsors voor hekwerk

  • Welk deel sponsor jij?
  • Help je mee om onze boerderij nog mooier te maken? 

Vrijwilligers gezocht

We zoeken weekendhulpen en mensen die willen meehelpen bij de activiteiten. 
Lees meer...

Back to Top